Kolejne bułeczki drożdżowe, te co prawda były robione dawno temu i zapomniałam całkiem o nich.
Ciasto:
- 550 g mąki pszennej
- 300 ml mleka
- 80 g masła lub margaryny
- 2 jajka
- szczypta soli
- 70 g cukru
- 25 g drożdży świeżych
Nadzienie:
- 400 g twarogu
- 4 łyżki cukru do smaku
- 1 cukier waniliowy
- 1 jajko
- 1 budyń
Mąkę wsypać do miski,wkruszyć na środek drożdże, zasypać cukrem i zalać mlekiem.Odstawić na kilka minut, potem dodać jajka, sól i wymieszać. Następnie dodać stopione masło i zagnieść ciasto.Odstawić do wyrośnięcia.Twaróg rozgnieść widelcem i dodać resztę składników.Wszystko wymieszać łyżką na jednolitą masę.Rozwałkować ciasto na kształt prostokąta.Posmarować i zwinąć w roladę .Pokroić na kawałki.Ułożyć na blaszce,odstawić do wyrośnięcia na około 15 minut. Piec w temperaturze 220 stopni przez około 10 -15 minut.Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
wyglądają pysznie:)
OdpowiedzUsuńIdealne do popołudniowej kawy!
OdpowiedzUsuń