Bułeczki drożdżowe z twarogiem

Kolejne bułeczki drożdżowe, te co prawda były robione dawno temu i zapomniałam całkiem o nich.
Ciasto:
  • 550 g mąki pszennej
  • 300 ml mleka
  • 80 g masła lub margaryny
  • 2 jajka 
  • szczypta soli
  • 70 g cukru
  • 25 g drożdży świeżych
Nadzienie:
  • 400 g twarogu 
  • 4 łyżki cukru do smaku
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 jajko 
  • 1 budyń
Mąkę wsypać do miski,wkruszyć na środek drożdże, zasypać cukrem i zalać mlekiem.Odstawić na kilka minut, potem dodać jajka, sól i wymieszać. Następnie dodać stopione masło i zagnieść ciasto.Odstawić do wyrośnięcia.Twaróg rozgnieść widelcem i dodać resztę składników.Wszystko wymieszać łyżką na jednolitą masę.Rozwałkować ciasto na kształt prostokąta.Posmarować i zwinąć w roladę .Pokroić na kawałki.Ułożyć na blaszce,odstawić do wyrośnięcia na około 15 minut. Piec w temperaturze 220 stopni przez około 10 -15 minut.Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Najlepsze drożdżówki z owocami lata

Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.