- 50 dkg mąki
- 1 szkl.ciepłej wody
- 7 g suszonych drożdży
- 2 jajka
- 80 g masła
- 3-4 łyżki cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- 140 g mleka w proszku
- dowolne nadzienie [ u mnie dżem wiśniowy]
- 75 g cukru
- 100 g masła
- 125 g mąki
Do wody dodać sól, cukier, drożdże i mleko w proszku i wymieszać. Dodać roztrzepane jajka oraz mąkę i zagnieść ciasto. Następnie dodać miękkie masło i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto.Przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Następnie ciasto podzielić na 12-15 kawałków.Każdy kawałek spłaszczyć na dłoni, na środku nałożyć nadzienie i zwinąć w kulkę formując bułeczkę.Bułeczki ułożyć na blaszce i odstawić do wyrośnięcia.Przed wstawieniem do piekarnika wierzch posmarować rozmąconym jajkiem z dodatkiem odrobiny mleka i posypać kruszonką.Piec około 20-30 minut w 175-180 stopniach.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.