Odrywane bułeczki z wiśniami

Pyszne , mięciutkie,delikatnie bułeczki z kruszonką oraz  dżemem wiśniowym własnej roboty.U mnie bułeczki odrywane, ułożone blisko siebie ale można ułożyć w większej odległości od siebie.
  • 50 dkg mąki 
  • 1 szkl.ciepłej wody
  • 7 g suszonych drożdży
  • 2 jajka
  • 80 g masła
  • 3-4 łyżki cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 140 g mleka w proszku
  • dowolne nadzienie [ u mnie dżem wiśniowy]
kruszonka
  • 75 g cukru
  • 100 g masła
  • 125 g mąki
Do wody dodać  sól, cukier, drożdże i mleko w proszku i wymieszać. Dodać roztrzepane jajka oraz mąkę i zagnieść ciasto. Następnie dodać miękkie masło i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto.Przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Następnie ciasto podzielić na  12-15 kawałków.Każdy kawałek spłaszczyć  na dłoni, na środku nałożyć nadzienie i zwinąć w kulkę formując bułeczkę.Bułeczki ułożyć na blaszce i odstawić do wyrośnięcia.Przed wstawieniem do piekarnika wierzch posmarować rozmąconym jajkiem z dodatkiem odrobiny mleka i posypać kruszonką.Piec około 20-30 minut w 175-180 stopniach.


Komentarze