Kopciuszek

Pyszne ciasto, ale trochę czasu trzeba poświęcić na jego przygotowanie.Ciasto w wykonaniu mojej Mamy.Moja Mama robi zawsze to ciasto na święta i inne takie okoliczności.Kopciuszek, nazwa ciasta , nie wiem czemu ale u nas w rodzinie to ciasto jest pod nazwą ciasto Magdy, bo Mama przepis dostała od Magdy i każdy już wie o jakie ciasto chodzi.
Biszkopt : ( blacha 24 cm x 36 cm )
  • 6 jajek
  • 1 szkl. mąki
  • 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szkl. cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywną pianę. Partiami wsypywać cukier nie przerywając miksowania. Pojedynczo dodawać żółtka. Na koniec wsypać przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Delikatnie połączyć składniki. Ciasto wlać do wyłożonej formy papierem do pieczenia. Piec 30 - 35 minut w temperaturze 180 stopni. 
Biszkopt makowy : ( blacha 24 cm x 36 cm )
  • 1 szkl.mąki
  • 3 duże  jajka
  • 1 szkl. cukru
  •  3/4 szkl.maku
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jajka wbić do miski, dodać cukier i całość zmiksować na puszystą masę. Partiami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia nie przerywając miksowania. Wsypać mak i delikatnie połączyć składniki. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku przez 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Pianka malinowa :
  •  2 galaretki o smaku malinowym
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 3 - 4 łyżki cukru pudru
Galaretki rozpuścić w 1,5 szkl. gorącej wody. Odstawić do ostygnięcia. Do miski wlać śmietankę, dodać cukier puder. Ubić na sztywno. Wolnym strumieniem nie przerywając miksowania wlać galaretkę. 
Masa budyniowa:
  • 1/2 l mleka
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 4 łyżki cukru
  • 1 kostka margaryny
Budynie rozpuścić w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotować i wlać budynie.Gotować do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń wystudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, dodać cukier puder i chwilę ucierać, następnie stopniowo dodawać zimny budyń i ucierać aż krem będzie puszysty. 
Jasny biszkopt przekroić na połowę. Jedną część włożyć do blachy, na to wlać piankę agrestową.Odstawić do stężenia, następnie wyłożyć biszkopt makowy , a na biszkopt wyłożyć masę budyniową. Przykryć drugą częścią biszkoptu jasnego.Polać polewą. Ciasto schłodzić minimum 3-4 godziny.

Komentarze

Publikowanie komentarza

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.