Przejdź do głównej zawartości
Pyszne ciasto, ale trochę czasu trzeba poświęcić na jego przygotowanie.Ciasto w wykonaniu mojej Mamy.Moja Mama robi zawsze to ciasto na święta i inne takie okoliczności.Kopciuszek, nazwa ciasta , nie wiem czemu ale u nas w rodzinie to ciasto jest pod nazwą ciasto Magdy, bo Mama przepis dostała od Magdy i każdy już wie o jakie ciasto chodzi.
Biszkopt : ( blacha 24 cm x 36 cm )
- 6 jajek
- 1 szkl. mąki
- 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej
- 3/4 szkl. cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywną pianę. Partiami wsypywać cukier nie przerywając miksowania. Pojedynczo dodawać żółtka. Na koniec wsypać przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Delikatnie połączyć składniki. Ciasto wlać do wyłożonej formy papierem do pieczenia. Piec 30 - 35 minut w temperaturze 180 stopni.
Biszkopt makowy : ( blacha 24 cm x 36 cm )
- 1 szkl.mąki
- 3 duże jajka
- 1 szkl. cukru
- 3/4 szkl.maku
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jajka wbić do miski, dodać cukier i całość zmiksować na puszystą masę. Partiami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia nie przerywając miksowania. Wsypać mak i delikatnie połączyć składniki. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku przez 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Pianka malinowa :
- 2 galaretki o smaku malinowym
- 400 ml śmietanki 30%
- 3 - 4 łyżki cukru pudru
Galaretki rozpuścić w 1,5 szkl. gorącej wody. Odstawić do ostygnięcia. Do miski wlać śmietankę, dodać cukier puder. Ubić na sztywno. Wolnym strumieniem nie przerywając miksowania wlać galaretkę.
Masa budyniowa:
- 1/2 l mleka
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 4 łyżki cukru
- 1 kostka margaryny
Budynie rozpuścić w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotować i wlać budynie.Gotować do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń wystudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, dodać cukier puder i chwilę ucierać, następnie stopniowo dodawać zimny budyń i ucierać aż krem będzie puszysty.
Jasny biszkopt przekroić na połowę. Jedną część włożyć do blachy, na to wlać piankę agrestową.Odstawić do stężenia, następnie wyłożyć biszkopt makowy , a na biszkopt wyłożyć masę budyniową. Przykryć drugą częścią biszkoptu jasnego.Polać polewą. Ciasto schłodzić minimum 3-4 godziny.
cudny!!!!! pozdrowienia
OdpowiedzUsuńale wspaniałe ciasto :)
OdpowiedzUsuń