Żurek, pyszna zupka, idealna na Wielkanoc i nie tylko.
- około 1,5 -2 l wody
- około 0,5 l zakwasu na żurek (w zależności, czy ma być mniej, czy bardziej kwaśny)
- kilka ziemniaków pokrojonych w kostkę
- marchewka pokrojona w kostkę
- biała kiełbasa
- 2 ząbki czosnku
- listek laurowy,ziele angielskie
- majeranek ,sól , pieprz
- 4 łyżki śmietany
Do garnka wlać wodę, dodać kiełbasę, przyprawy i gotować ok. 15 min. Następnie do wywaru z kiełbasy dodać ziemniaki, marchewkę i ugotować je do miękkości.Dodać zakwas, zagotować, dodać czosnek. W miseczce wymieszać śmietanę z odrobiną soli, dodać kilka łyżek gorącego żurku, wymieszać i dodać do garnka. Całość zagotować i doprawić w razie potrzeby.Podawać z ugotowanymi na twardo jajkami.
MOJE SMAKI ;-D
OdpowiedzUsuń