Żurek z kiełbasą i jajkiem

Żurek, pyszna zupka, idealna na Wielkanoc i nie tylko.
  • około  1,5 -2 l wody
  • około 0,5 l zakwasu na żurek (w zależności, czy ma być mniej, czy bardziej kwaśny)
  • kilka ziemniaków pokrojonych w kostkę
  • marchewka pokrojona w kostkę
  • biała kiełbasa
  • 2 ząbki czosnku
  • listek laurowy,ziele angielskie
  • majeranek ,sól , pieprz
  • 4 łyżki śmietany
Do garnka wlać wodę, dodać kiełbasę, przyprawy i gotować ok. 15 min. Następnie do wywaru z kiełbasy dodać ziemniaki, marchewkę i ugotować je do miękkości.Dodać zakwas, zagotować, dodać czosnek. W miseczce wymieszać śmietanę z odrobiną soli, dodać kilka łyżek gorącego żurku, wymieszać i dodać do garnka. Całość zagotować i doprawić w razie potrzeby.Podawać z ugotowanymi na twardo jajkami.

Komentarze

Publikowanie komentarza

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.