Ciasto karpatkowe
- 1 szkl.wody
- 0,5 kostki margaryny
- 1 szkl.mąki pszennej
- 5 jajek
- 4 jajka
- 0,5 szkl. cukru pudru
- 0,5 szkl. mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki kakao
- 0,5 kostki margaryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 litra mleka
- budyń waniliowy na 3/4 litra mleka
- 1 galaretka pomarańczowa
- 1 kostka margaryny
Ciasto czekoladowe :Żółtka utrzeć z margaryną i cukrem, dodać obie mąki, proszek do pieczenia i kakao.Ubić pianę z białek i dodać, delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części i każdą piec na takiej samej blaszce co karpatki. Czekoladowe ciasto możemy naponczować herbatą owocową lub ewentualnie wodą z cukrem i sokiem z cytryny.
Masa :Na mleku z dodatkiem 2 łyżek cukru ugotować budyń. Do gorącego wsypać galaretkę i dobrze wymieszać. Do wystudzonego budyniu dodać margarynę i ucierać na gładko.
Jedną karpatkę odwrócić by wierzch z falami był na dole, posmarować jedno ciasto czekoladowe 1/4 kremu, położyć kremem do karpatki i znów posmarować wierzch ciemnego ciasta 1/4 kremu( karpatka jest nierówna i dużo kremu wchodzi w nierówności a ciasto czekoladowe jest równe, więc można ładnie rozsmarować ).To samo zrobić z drugą karpatką i ciastem czekoladowym.Można trochę poczekać by ciasta zmiękły od kremu i nam się ładnie zwinęły.Zwijać jedną roladę przykładając do drugich ciast i nimi owijać roladę, by powstała jedna wielka.Odstawić do stężenia, polać polewą czekoladową.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.