Pączki z marmoladą

To już chyba ostatnie pączki w karnawale, na ostatki jeszcze coś zrobię , ale będą to jakieś faworki.Tym razem pączki nadziewałam po upieczeniu.
  • 550 g mąki pszennej
  • 14 g drożdży suchych
  • 70g cukru pudru
  • 1 szkl ciepłego mleka
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 60 g masła
  • 1 łyżka wódki
  • szczypta soli
  • marmolada 
Mąkę wymieszać cukrem i drożdżami. Dodać ciepłe mleko, jajka, wódkę .Wyrobić gładkie ciasto. Pod koniec wlać rozpuszczone i ostudzone masło. Ciasto wyrabiać jeszcze kilka minut, następne przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia .Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść i rozwałkować na grubość ok 2 cm. Szklanką wycinać koła,przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok 20-30 minut. Pączki smażyć na rozgrzanym oleju .Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Nadziewać marmoladą, posypać cukrem pudrem.

Komentarze