Bananowe drożdżowe rogaliki


Tak pysznego ciasta drożdżowego chyba jeszcze nie jadłam, a wypróbowałam już wiele różnych przepisów.To ciasto jest z dodatkiem bananów, polecam , bo jest naprawdę pyszne.U mnie połowa rogalików jest z nadzieniem jabłkowym a połowa z nutellą.Bananowe drożdżowe rogaliki z przepisu z bloga Candy Company a pieczone w ramach akcji Wypiekanie na śniadanie.Razem ze mną piekły :Dorcia w kuchni, Słodko - słone,Moje Małe Czarowanie,Buszująca w kuchni,Tajemnice smaku,Kolorowy talerz,Jaśminowa kuchnia,Stare Gary,Ala piecze i gotuje,Matka Wariatka i Blon Dyśka.Dziękuję za wspólne pieczenie tak pysznych rogalików.

Ciasto
  • 7 g drożdży instant lub 25 g świeżych
  • 120 ml mleka 3,2 %
  • 500 g mąki (+ dodatkowe 50 g jeśli będzie potrzeba)
  • 50 g cukru kokosowego (można zastąpić brązowym, ok. 1/4 szkl.) [ u mnie cukier brązowy]
  • 2 jajka
  • 170 g pure z banana (bez skórki, ok. 1,5 średniego banana)
  • 100 g rozpuszczonego masła 
Nadzienie 
  • 2-3 jabłka szara reneta (ok. 550 g)
  • 2 łyżki masła [dałam olej kokosowy]
  • 2 łyżki cukru kokosowego (można zastąpić brązowym)[ dałam zwykły cukier]
  • szczypta cynamonu
  • ok. 80 g orzechów włoskich
Lukier
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła
  • 2-3 łyżki mleka
  • ok. 200 g cukru pudru (można użyć zmielonego cukru trzcinowego)
Mleko, drożdże, 3 łyżki mąki (z odważonych 500 g) oraz cukier wymieszać i odstawić na 10-15 minut, aż zaczyn zapracuje. Następnie dodać jajka, pure z banana ,resztę mąki i wyrobić. Kiedy ciasto się połączy dodać masło i wyrabiać jeszcze ok. 15-20 minut, aż będzie gładkie lśniące i zacznie odchodzić od ścianek misy. W razie potrzeby można dosypać dodatkowe 50 g mąki.Ciasto przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 1-1,5 h, aż podrośnie.Jabłka obrać, pokroić w drobną kostkę i uprażyć z masłem, cukrem i cynamonem, ok. 10 minut, aż nieco zmiękną. W między czasie orzechy posiekać i uprażyć na suchej patelni.Połowę orzechów dodać do nadzienia ,a resztę odłożyć do dekoracji rogalików.Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie równe części, uformować kulę i rozwałkować na okrąg o średnicy ok. 25 cm, naciąć po przekątnej tworząc 12 małych trójkątów .Na każdy nakładać po 1-2 łyżeczkach nadzienia i zwijać rogaliki.Z drugą częścią ciasta zrobić tak samo.Układać rogaliki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem [zapomniałam] ,zostawić w ciepłym miejscu do napuszenia (ok. 20-30 minut).Piec przez ok. 15-19 minut w piekarniku nagrzanym do 175 C. Jeszcze ciepłe polukrować i od razu posypać odłożonymi orzechami.[ u mnie mielone orzechy].Składniki lukru wymieszać do uzyskania gładkiej polewy lukier powinien być raczej gęsty – pod wpływem ciepłych rogalików rozleje się a potem zastygnie tworząc pyszną skorupkę. Od razu posypać odłożonymi orzechami – lukier szybko twardnieje.



Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.