Ziemniaki zapiekane z klopsikami

Lubie takie dania jednogarnkowe, nie trzeba w sumie stać przy garnkach i pilnować.Wystarczy wszystko przygotować, wstawić do piekarnika i czekać aż się upiecze.Pomysł na takie ziemniaki zapiekane z klopsikami podpatrzyłam u Aleex.
• 1,5 kg ziemniaków
• 3 cebule
• 2 łyżki majonezu
• koperek, może być suszony
• 20 dag wędzonego boczku
• oregano
• wegeta
• przyprawa do ziemniaków
• przyprawa chili
• 3 ząbki czosnku
Mięso mielone:
• 50 dag mielonego mięsa wieprzowego
• 1 mała cebula
• ½ bułki pszennej
• 1 jajko
• 2 łyżki zimnej wody
• sól, pieprz, 

Ziemniaki obrać i pokroić na mniejsze kawałki.Do ziemniaków dodać majonez, cebulę pokrojoną w piórka i przyprawy: koperek, przyprawę do ziemniaków, oregano, wegetę, chilli. Boczek pokroić w kostkę , ząbki czosnku przecisnąć przez praskę.Dodać do ziemniaków i wszystko razem wymieszać, włożyć na blaszkę. Do mięsa mielonego dodać jajko, namoczoną bułką i przyprawy.Wyrobić na jednolitą masę i kształtować kulki, zwilżając dłonie zimną wodą. Na rozłożonych ziemniakach ułożyć kulki mięsne. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C i piec około 45-50 minut z opcją termoobiegu. Pod koniec pieczenia temperaturę można trochę zmniejszyć do 150 stopni C.

Komentarze