Rogaliki z nutellą

Pyszne rogaliki z nutellą.Oczywiście nadzienie może być dowolne, ale skoro dziś Światowy Dzień Nutelli to i rogaliki są z nutellą.

  • 50 g świeżych drożdży
  • 50 dkg mąki
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szkl. ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 100 g masła
  • nutella
Do pół szklanki mleka dodać drożdże i 1 łyżkę cukru. Całość wymieszać , aż do rozpuszczenia drożdży i pozostawić do wyrośnięcia. W mące zrobić dołek, do którego wlać resztę mleka, rozpuszczone i ostudzone masło.Dodać cukier, cukier waniliowy, jajko i na koniec wyrośnięte drożdże. Całość wyrobić na jednolitą masę i pozostawić do wyrośnięcia. Następnie ciasto rozwałkować na okrąg i przekrawać po linii średnicy tworząc trójkąty. Na szeroką część trójkąta kłaść nadzienie i zwinąć w rogal. Rogaliki układać na blaszce wyłożonej pergaminem, odstawić na kilka minut do wyrośnięcia.Rogaliki piec na złoty kolor w temperaturze 180 stopni .

Karnawałowe słodkości

Komentarze

  1. ale mi smaku na takie rogaliki zrobiłaś

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealny przepis! Koniecznie musimy go przetestować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale smakowicie wyglądają! Chętnie bym spróbowała takich rogalików - chyba będę musiała je zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ładnie się upiekły. Apetycznie wyglądają ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. jak duże wychodzą rogaliki i ile ich wychodzi z tych składników ?

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.