Przejdź do głównej zawartości
Pyszne rogaliki z nutellą.Oczywiście nadzienie może być dowolne, ale skoro dziś Światowy Dzień Nutelli to i rogaliki są z nutellą.
- 50 g świeżych drożdży
- 50 dkg mąki
- 1 łyżka cukru
- 1 szkl. ciepłego mleka
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru pudru
- 100 g masła
- nutella
Do pół szklanki mleka dodać drożdże i 1 łyżkę cukru. Całość wymieszać , aż do rozpuszczenia drożdży i pozostawić do wyrośnięcia. W mące zrobić dołek, do którego wlać resztę mleka, rozpuszczone i ostudzone masło.Dodać cukier, cukier waniliowy, jajko i na koniec wyrośnięte drożdże. Całość wyrobić na jednolitą masę i pozostawić do wyrośnięcia. Następnie ciasto rozwałkować na okrąg i przekrawać po linii średnicy tworząc trójkąty. Na szeroką część trójkąta kłaść nadzienie i zwinąć w rogal. Rogaliki układać na blaszce wyłożonej pergaminem, odstawić na kilka minut do wyrośnięcia.Rogaliki piec na złoty kolor w temperaturze 180 stopni .
ale mi smaku na takie rogaliki zrobiłaś
OdpowiedzUsuńIdealny przepis! Koniecznie musimy go przetestować :)
OdpowiedzUsuńAle smakowicie wyglądają! Chętnie bym spróbowała takich rogalików - chyba będę musiała je zrobić :)
OdpowiedzUsuńale rozkoszne:)
OdpowiedzUsuńŁadnie się upiekły. Apetycznie wyglądają ;)
OdpowiedzUsuńjak duże wychodzą rogaliki i ile ich wychodzi z tych składników ?
OdpowiedzUsuń