Pączki z bitą śmietaną


Dziś Tłusty czwartek to będą i pączki.Zapisałam sporo przepisów do przetestowania i mam trudny wybór jakie wybrać, a jakieś przynajmniej kilka muszę zrobić bo Tłusty Czwartek bez własnoręcznie zrobionych pączków to nie obejdzie się. Te ze śmietaną robiłam już jakiś czas temu  wg tego  przepisu,ale te są bez marmolady,ale za to po usmażeniu i wystudzeniu przekrojone i przełożone bitą śmietaną.
  • 600 g mąki pszennej 
  • 1 szkl.mleka
  • 20 g świeżych drożdży
  • 3 jajka
  • 100 g masła [roztopionego]
  • 70 g cukru 
  • cukier waniliowy
  • pół łyżeczki soli
  • 2 łyżki wódki lub ekstraktu waniliowego
Dodatkowo
  • około 1 l śmietany kremówki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • cukier puder do posypania pączków
Z drożdży , 1 łyżki cukru , 1-2 łyżki mąki i mleka zrobić rozczyn i pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać, dodać wyrośnięty rozczyn i resztę składników. Wyrabiać aż ciasto będzie gładkie. Uformować kulę i zostawić w ciepłym miejscu na 1 -1,5 godz. Następnie ciasto rozwałkować na grubość około 1,5 cm, szklanką wycinać krążki. Odłożyć do wyrośnięcia, a następnie smażyć w głębokim tłuszczu po obu stronach, na złoty kolor. Wyjąć, osączyć na bibule.Wystudzić i następnie przekroić na połowę.
Schłodzoną śmietanę  ubić razem z cukrem na puszysty krem.Następnie przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na dolną część pączka .Przykrywać górną częścią pączka. Oprószyć cukrem pudrem .

Karnawałowe słodkości

Komentarze