Mielonka na kanapki

Mięsko przygotowane przez mojego męża.
  • około 1,2 mięsa wieprzowego
  • 4 płaskie łyżeczki żelatyny
  • 1,5 płaskiej łyżeczki soli wekslowej
  • 1,5 płaskiej łyżeczki soli
  • 1 płaska łyżeczka cukru lub miodu
  • 1-2  ząbki czosnku
  • majeranek,zioła prowansalskie, wegeta
  • około 1/2 szkl. wody niegazowanej
Mięso pokroić na kawałki, zmielić [ ja użyłam malaksera ].Do mięsa dodać przyprawy, żelatynę , cukier i wodę.Wymieszać mięso dłonią,aż mięso wchłonie wodę.Przełożyć do szynkowaru i zamknąć.Odstawić do lodówki na kilka godzin lub na noc.Szynkowar wstawić do garnka wyłożonego ściereczką, zalać do 3/4 wysokości i parzyć przez około 60 minut od momentu, aż woda zawrze. Następnie zamknięty szynkowar wystudzić, a później włożyć do lodówki na ok 10 godzin.Po tym czasie mięso wyciągnąć z szynkowaru.Odwrócić do góry dnem i polać przez chwilę dno gorącą wodą[ mięso samo wyskoczy].

Komentarze