Wraz ze mną ensaimadę piekły:Moje Małe Czarowanie,Studnia Miodu,Stare Gary,Kolorowy Talerz,Moje wypieki i nie tylko.Dziękuję za wspólne pieczenie.
- 500 g mąki pszennej typ 650
- 150 g cukru
- 180 ml mleka
- 7 g suchych drożdży
- 2 jaja
- 1 żółtko
- szczypta soli
- 200 g miękkiego masła
Z ciasta uformować kulę,przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę w celu podwojenia objętości.Po wyrośnięciu ciasto chwilę wyrobić, rozwałkować na kwadrat 50x50cm [ u mnie to był raczej prostokąt bardzo cienko rozwałkowany], posmarować równomiernie miękkim masłem, zostawiając z jednej strony margines bez masła. Ciasto zwinąć w luźną roladę i ułożyć łączeniem do dołu. Powstałą roladę ponownie rozwałkować na prostokąt o wymiarach 65x15cm. Wałkować ostrożnie aby nie wycisnąć masła z rolady. Powstały prostokąt ponownie zawijać w roladę wzdłuż dłuższego boku i zakręcić w spiralę.[ zapomniałam zakręcić w spiralę].Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej skręconą roladę i uformować z niej luźnego ślimaka [ u mnie 2 mniejsze] ,ciasto urośnie.Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na dwie godziny w celu podwojenia objętości. Duża zawartość masła potrzebuje dłuższego wyrastania.Piekarnik rozgrzać do 175 stopni /grzanie góra-dół/, piec 20-25 minut do ładnego zrumienienia.Podawać posypane cukrem pudrem. Najlepsze na gorąco!
Dziękuję Bożenko za wspólne wypiekanie na śniadania. Wspaniała ensaimada. :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam - Danusia :)