Ensaimada

Kolejne wypiekanie na śniadanie i tym razem ensaimada.Moja nie wygląda tak uroczo , ja zrobiłam dwie mniejsze , no i zapomniałam ciasto zakręcić w spiralę.Jestem ciekawa smaku ensaimady ze smalcem, bo wg oryginału jest smalec a nie masło.Zobaczymy, może kiedy wypróbuję i ze smalcem.
Wraz ze mną ensaimadę piekły:Moje Małe Czarowanie,Studnia Miodu,Stare Gary,Kolorowy Talerz,Moje wypieki i nie tylko.Dziękuję za wspólne pieczenie.
  • 500 g mąki pszennej typ 650
  • 150 g cukru
  • 180 ml mleka
  • 7 g suchych drożdży
  • 2 jaja
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 200 g miękkiego masła
Do dużej miski przesiać mąkę, wsypać cukier, suche drożdże, zalać wszystko letnim mlekiem. Dodać jaja, żółtko, szczyptę soli.Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsypać ciasto mąką, na początku jest dość luźne.
Z ciasta uformować kulę,przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę w celu podwojenia objętości.Po wyrośnięciu ciasto chwilę wyrobić, rozwałkować na kwadrat 50x50cm [ u mnie to był raczej prostokąt bardzo cienko rozwałkowany], posmarować równomiernie miękkim masłem, zostawiając z jednej strony margines bez masła. Ciasto zwinąć w luźną roladę i ułożyć łączeniem do dołu. Powstałą roladę ponownie rozwałkować na prostokąt o wymiarach 65x15cm. Wałkować ostrożnie aby nie wycisnąć masła z rolady. Powstały prostokąt ponownie zawijać w roladę wzdłuż dłuższego boku i zakręcić w spiralę.[ zapomniałam zakręcić w spiralę].Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej skręconą roladę i uformować z niej luźnego ślimaka [ u mnie 2 mniejsze] ,ciasto urośnie.Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na dwie godziny w celu podwojenia objętości. Duża zawartość masła potrzebuje dłuższego wyrastania.Piekarnik rozgrzać do 175 stopni /grzanie góra-dół/, piec 20-25 minut do ładnego zrumienienia.Podawać posypane cukrem pudrem. Najlepsze na gorąco!



Komentarze

  1. Dziękuję Bożenko za wspólne wypiekanie na śniadania. Wspaniała ensaimada. :)
    Pozdrawiam - Danusia :)

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.