Przejdź do głównej zawartości
Ciasto marchewkowe jest znane od średniowiecza, a popularność zyskało w XX wieku na całym świecie, zwłaszcza w Anglii i USA. Popularne jest również w Polsce,a dziś ciasto jest właśnie Dzień Ciasta Marchewkowego.
Forma o wymiarach 12 x 21 cm
- 2 jajka
- 1 szkl. cukru
- 3/4 szkl.oleju
- 1 szkl.mąki pszennej
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 szkl. startej marchewki
- 1/2 szkl.drobno posiekanych orzechów/bakalii
Jajka i cukier zmiksować z olejem.Dodać mąkę, sól, proszek do pieczenia, cynamon, a na końcu marchew i orzechy.Wymieszać i przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 55 minut (do tzw. suchego patyczka) w 180 stopniach.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.