Chrusty drożdżowe

Karnawał jeszcze trwa i dla odmiany zamiast pączków są chrusty drożdżowe.
  •  0,5 kg mąki 
  • 1 szkl. mleka
  •  50 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka wódki
  • szczypta soli
Z drożdży, 1 łyżki cukru i letniego mleka zrobić rozczyn.Przykryć odstawić do wyrośnięcia (ok. 15 minut).Do mąki wbić jajko dodać rozczyn, resztę cukru.Wszystko wymieszać, wyrobić. Pozostawić do podwojenia objętości pod ściereczką. Po tym czasie, ciasto rozwałkować. Nożem pokroić w paski o szerokości ok 4 cm i długości ok 8-10 cm. Na środku każdy kawałek przeciąć, wywinąć ciasto. W rondlu rozgrzać olej, wkładać ciasto po kilka sztuk , smażyć na rumiano w obu stron (ok minuty z każdej strony). Po usmażeniu osączyć na papierowym ręczniku.

Karnawałowe słodkości

Komentarze