Chleb

Domowy najlepszy.
  • 50 dkg mąki pszennej
  • 25 g drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 35 dkg maślanki
  • 1 łyżeczka soli
Drożdże wymieszać z cukrem, 2 łyżkami maślanki i 1 łyżką mąki. Odstawić na  10 minut. Po tym czasie dodać resztę składników i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 godz. Następnie ponownie wyrobić i uformować kształt bochenka, przełożyć na blaszkę.Odstawić  do ponownego wyrośnięcia,  na około 45 minut. Po tym czasie posmarować chlebek wodą i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 195  stopni. Piec około 45 minut .

Komentarze

  1. Pyszności! :-)

    Zapraszam na mojego bloga
    www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.