Rogaliki nocne


Dziś ponoć święto rogalika, tak więc jest i wpis z rogalikami.Prawdę mówiąc to zaległy przepis na rogaliki krucho -drożdżowe, robione tak na szybko i niezbyt pięknie wyglądają,ale były smaczne .
  • 50 dkg mąki
  • 125 g margaryny
  • 0,5 szkl cukru
  • 5 dkg drożdży
  • 2 jajka
  • 0,5 szkl gęstej śmietany
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy
  • dowolne nadzienie [ u mnie marmolada]
Mąkę przesiać do miski, dodać margarynę i rozetrzeć ją w dłoniach z mąką.Drożdże rozetrzeć w miseczce z łyżką cukru.Jajka ubić z resztą cukru i cukrem waniliowym.Wszystko połączyć, dodać sól i zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką i postawić w chłodne miejsce na 10 godzin.Po tym czasie ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką i podzielić na 8 części. Każdą część cienko rozwałkować na kształt koła i przeciąć na 8 trójkątów.Nakładać po łyżeczce nadzienia i zwijać rogaliki.Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Piec 20 minut w temp 170 stopni do zrumienienia.

Komentarze