- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 50 dkg surowych ziemniaków
- 50 dkg mąki ziemniaczanej
- 50 dkg mięsa mielonego
- cebula
- sól ,pieprz
- majeranek
Ziemniaki ugotowane przecisnąć przez praskę.Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce.Do ugotowanych ziemniaków dodać starte ziemniaki [ bez wyciskania wody], mąkę ziemniaczaną [ mąki tyle aby ciasto nie było ani za rzadkie, ani za gęste ] i wszystko razem wymieszać.W dużym garnku o grubym dnie zagotować osoloną wodę. Nabierać dużą garść masy ziemniaczanej dłońmi oprószonymi mąką ziemniaczaną i wkładać do niej mięso. Delikatnie owijać mięso masą tak, aby nie wystawało z żadnej strony. Kiedy woda się zagotuje, ostrożnie wkładać kartacze do wrzątku. Gotować je około 50 minut na wolnym ogniu. Wyjąć i polać zeszkloną cebulką .
od dawna mam chęć je zrobić
OdpowiedzUsuń