![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgiZXouUs7EGlP4Zy6yjRZ_tqjDSkX7iU7RuhdCuIyk3PF0huX7fIocIueE5CbSh6JyQj_EGyIIBxHS9MMnYNzybblfKQfJlMxyBqf0Co2fNHG60I1H3a7fU23EH8ooa-5D7W4gFIcO3mh1/s640/IMG_20190115_122843.jpg)
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 50 dkg surowych ziemniaków
- 50 dkg mąki ziemniaczanej
- 50 dkg mięsa mielonego
- cebula
- sól ,pieprz
- majeranek
Ziemniaki ugotowane przecisnąć przez praskę.Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce.Do ugotowanych ziemniaków dodać starte ziemniaki [ bez wyciskania wody], mąkę ziemniaczaną [ mąki tyle aby ciasto nie było ani za rzadkie, ani za gęste ] i wszystko razem wymieszać.W dużym garnku o grubym dnie zagotować osoloną wodę. Nabierać dużą garść masy ziemniaczanej dłońmi oprószonymi mąką ziemniaczaną i wkładać do niej mięso. Delikatnie owijać mięso masą tak, aby nie wystawało z żadnej strony. Kiedy woda się zagotuje, ostrożnie wkładać kartacze do wrzątku. Gotować je około 50 minut na wolnym ogniu. Wyjąć i polać zeszkloną cebulką .
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhEc6BZ6jUQ_Xi41A2fkbsvVaEbWwQugvpGilkbKuRM5rpfFxuXAjO8YC-fbsfGfNQheOxqSyzFqu9BvPyB177o6VRJ51oqGKvUye1Yv7mEBlxyE2si2Sm1lYqxfVk_cVlglNa-C9tdiz2z/s640/IMG_20190115_113309.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgn1kP2J47TTlpZDa5EZgJhFeKXWHy74bUQ7DzThEj2B3M1TwH5x5ndP7QIV2jZbsGul-T1zecK5Xq57tE8Yh1RRyFAkC_RIooqCYnmWeKclvbT5WejT5yxmMcnIy6cOLTWk3Tp3qywRW6v/s640/IMG_20190115_113814.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhF7VXV84VVGmC-MNe5Z9reCzW7NhlwgNRumblvp7XpK0QaCWrOvZW5CG4Wy5wVp3e_ma12TOLr2OGqFpOobCxAUSyoTT6_5DPz9kM21b3yMtVkcZBx75eId55V0inKMo1LNf-K1PPlOflU/s640/IMG_20190115_114040.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj-6BfXjH0y3AVN-f5BDmMSCKZDOE4CrWwuY6BqyoaUMlTyE9haGb0aLOVbDvi1oF-20DdNLEnMlieUT-9D9zvMm0ZDVyDO7ip4qjR3Ns9Fymseg1DCyilBtzPtDYRjMzgJvFWFmKXdhYk9/s640/IMG_20190115_122734.jpg)
od dawna mam chęć je zrobić
OdpowiedzUsuń