Kartacze ekspresowe

Zawsze robiłam kartacze tak samo jak robiła moja mama.Te są robione inaczej ale też podpatrzone jak robiła moja mama.Polecam, robi się je naprawdę szybko,bo nie trzeba wyciskać ziemniaków startych na tarce.Ziemniaki tym razem zważyłam,żeby Wam podać dokładniej co i ile, ale w sumie to zawsze robię na oko..Większa ilość ugotowanych ziemniaków i mniej więcej połowa z tej ilości surowych,a mąka ziemniaczana to też tak na oko, ale około 50 dkg, to w sumie zależy też od rodzaju ziemniaków.Po prostu można wsypać na początek mniejszą ilość mąki i w trakcie mieszania będzie wiadomo czy trzeba będzie dodać czy nie.
  • 1 kg ugotowanych ziemniaków 
  • 50 dkg surowych ziemniaków 
  •  50 dkg mąki ziemniaczanej
  • 50 dkg  mięsa mielonego
  • cebula
  • sól ,pieprz
  • majeranek
Do mięsa dodać drobno pokrojoną cebulkę, dodać sól i przyprawy, dokładnie wymieszać.
Ziemniaki ugotowane przecisnąć przez praskę.Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce.Do ugotowanych ziemniaków dodać starte ziemniaki [ bez wyciskania wody], mąkę ziemniaczaną [ mąki tyle aby ciasto nie było ani za rzadkie, ani za gęste ] i wszystko razem wymieszać.W dużym garnku o grubym dnie  zagotować osoloną wodę. Nabierać dużą garść masy ziemniaczanej dłońmi oprószonymi mąką ziemniaczaną i wkładać do niej mięso. Delikatnie owijać mięso masą tak, aby nie wystawało z żadnej strony. Kiedy woda się zagotuje, ostrożnie wkładać kartacze do wrzątku. Gotować je około 50 minut na wolnym ogniu. Wyjąć i polać zeszkloną cebulką .


Komentarze

Publikowanie komentarza

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.