Kotlety mielone

Oj, ale zaległości znów mam..to tylko 3 wpis w tym miesiącu i to nic nadzwyczajnego. Mam nadzieję,że wrzesień będzie lepszy..zobaczymy, może uda mi się opisać zaległe potrawy ,a teraz zapraszam na kotleciki ale tym razem mięsne.
  • 50 dkg mięsa mielonego
  • 1 czerstwa bułka +mleko lub woda do namoczenia bułki
  • 1 cebula 
  • 1 jajko
  • sól, pieprz, majeranek
  • około 1/4 szkl. zimnej wody
Bułkę zalać mlekiem lub wodą, odstawić do namoczenia na około 10 - 15 minut. 
Do  mięsa dodać startą na drobnej tarce cebulę, jajko , przyprawy oraz odciśniętą bułkę.Wszystko dobrze wymieszać,dodawać po troszku zimnej wody i wyrabiać tak długo aż mięso wodę wchłonie.Uformować kotlety i smażyć na dobrze rozgrzanym oleju. Po obsmażeniu kotlety do naczynia żaroodpornego  i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni na około 15 minut. 

Komentarze