Rogaliki

Od dawna  wiadomo, że najlepsze pieczywo to te zrobione samodzielnie w domu, tak więc oto są rogaliki.
  • 0,5 kg mąki
  • 1 szkl. mleka
  • 50 g drożdży
  • 5 łyżek oleju
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 2 jajka [  1 jajko do ciasta +1 do posmarowania]
Z drożdży , mleka, cukru i 2-3 łyżek mąki zrobić zaczyn, odstawić do wyrośnięcia.Do mąki dodać wyrośnięty zaczyn i resztę składników.Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Rozwałkować kawałki ciasta, podzielić na trójkąty i zwinąć rogaliki, odstawić do wyrośnięcia przez 45 minut.Ubić jajko i posmarować nim rogaliki. Piec w temperaturze 200 ° C przez około 20 minut.




Komentarze