Przejdź do głównej zawartości
Od dawna wiadomo, że najlepsze pieczywo to te zrobione samodzielnie w domu, tak więc oto są rogaliki.
- 0,5 kg mąki
- 1 szkl. mleka
- 50 g drożdży
- 5 łyżek oleju
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 2 jajka [ 1 jajko do ciasta +1 do posmarowania]
Z drożdży , mleka, cukru i 2-3 łyżek mąki zrobić zaczyn, odstawić do wyrośnięcia.Do mąki dodać wyrośnięty zaczyn i resztę składników.Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Rozwałkować kawałki ciasta, podzielić na trójkąty i zwinąć rogaliki, odstawić do wyrośnięcia przez 45 minut.Ubić jajko i posmarować nim rogaliki. Piec w temperaturze 200 ° C przez około 20 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.