- kapusta
- 1 woreczek ryżu [ 100 g]
- 1 woreczek kaszy jęczmiennej [100 g]
- około 50 dkg pieczarek
- 1 cebula
- 1 -2 marchewki
- 1 jajko
- pieprz, majeranek, wegeta
- listek, ziele
- koncentrat pomidorowy
- śmietana
- koperek
Z kapusty wyciąć głąb, oddzielić liści, ściąć zgrubienia i sparzyć.Kaszę i ryż ugotować w osolonym wrzątku.Wystudzić.Cebulę pokroić w kostkę , marchewkę i pieczarki zetrzeć na tarce. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę, potem marchew i pieczarki .Dusić, aż pieczarki będą miękkie. Wystudzić, dodać do ryżu. Dodać jajko, przyprawy i wymieszać.Na liście kapusty nakładać farsz i zwijać gołąbki.Tak przygotowane gołąbki ułożyć w garnku [ na dno garnka wyłożyć 1-2 liście kapusty], dodać listek ,ziele, sól i zalać wodą wymieszanym z koncentratem pomidorowym. Gotować do miękkości kapusty.Na koniec dodać śmietanę i koperek.
mmm aż zgłodniałam, przepyszny obiad
OdpowiedzUsuń