Biszkopt
- 90 g mąki [ u mnie 1 szkl.]
- 180 g cukru [ u mnie 3/4 szkl]
- 25 g mąki ziemniaczanej [nie dawałam]
- cukier waniliowy
- 5 jajek
Krem
- 1 jajko
- 1 szkl.mleka
- 1/2 szkl.cukru
- 2 łyżki mąki
- cukier waniliowy
- 200 g margaryny PALMA
Dodatkowo
- kilka łyżek kakao
Niepełną szklankę mąki i mąkę ziemniaczaną wymieszać i przesiać.Białka oddzielić od żółtek.Białka ubijać, stopniowo dodając cukier zmieszany z waniliną. Następnie dodawać po 1 żółtku, a na koniec wymieszane mąki.Ciasto przelać do foremki. Piec około 25-30 minut w 180 stopniach.Po upieczeniu wystudzić.[ najlepiej upiec biszkopt dzień wcześniej].
Biszkopt pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do malaksera, aby rozdrobnić.
1/2 szklanki mleka wlać do garnka i zagotować.Resztę mleka wymieszać z mąką, cukrem i cukrem waniliowym i jajkiem.Wlać do gotującego się mleka i na małym ogniu ciągle mieszając,ugotować budyń.Wystudzić.Margarynę utrzeć, stopniowo dodawać wystudzony budyń i wszystko razem dokładnie utrzeć.1 łyżkę masy przełożyć do torebki, w torebce odciąć mały różek.Masę budyniową wymieszać z miękiszem biszkoptowym.Formować małe owalne kulki, o kształcie podobnym do ziemniaków, a następnie obtoczyć w kakao.Końcówkę od miksera w "ziemniakach"zrobić kilka dołków i wcisnąć tam odłożony wcześniej krem budyniowy.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.