- 1 główka kapusty włoskiej
- 50 dkg mięsa mielonego
- 5 dkg ryżu
- 5 dkg kaszy jęczmiennej
- 1 jajko
- 1 cebula
- susz warzywny
- sól, pieprz, słodka papryka, wegeta
- koncentrat pomidorowy
- listek, ziele
Z kapusty wyciąć głąb, oddzielić liści, ściąć zgrubienia i sparzyć.Ryż , kaszę ugotować.Do mięsa mielonego dodać jajko, posiekaną cebulkę ,ryż i kaszę , przyprawy i wymieszać.Na liście kapusty nakładać farsz i zwijać gołąbki.Tak przygotowane gołąbki ułożyć w wolnowarze, dodać warzywa, listek ,ziele, sól i zalać wodą wymieszanym z koncentratem pomidorowym. Ustawić program STEW i czas na 1 godzinę 40 minut.Na koniec można dodać śmietanę i koperek.
Gołąbki jak w rodzinnym domu. Palce lizać :)
OdpowiedzUsuńPrzepis pyszny, tylko całe przygotowanie; sparzanie liści, gotowanie ryżu, kaszy wszystko to poza urządzeniem.
OdpowiedzUsuń