Drożdżówki z twarogiem

 Bułeczki wczoraj robione.. na życzenie córki.
  • 2,5 szkl. mąki
  • 50 g drożdży
  • 50 ml mleka
  • 0,5 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 0,5 kostki masła
Składniki na masę serową:
  • 250 g białego sera 
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 0,5 opakowania budyniu waniliowego
Składniki na kruszonkę
  • 0,5 kostki masła
  • 0,5 szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki
  • cukier waniliowy
  • szczypta proszku do pieczenia
Mąkę wsypać do miski,wkruszyć na środek drożdże, zasypać cukrem i zalać mlekiem.Odstawić na kilka minut, potem dodać jajka, sól i wymieszać. Następnie dodać stopione masło i zagnieść ciasto.Odstawić do wyrośnięcia.Rozwałkować ciasto na kształt prostokąta.Posmarować i zwinąć w roladę .Pokroić na kawałki.Ułożyć je na blaszce i drewnianą łyżką nacisnąć wzdłuż środka każdego odciętego kawałka, aby jego boki uniosły się do góry.Posypać kruszonką i odstawić do wyrośnięcia na około 15 minut. Piec w temperaturze 220 stopni przez około 10 -15 minut.

Komentarze