- 2,5 szkl. mąki
- 50 g drożdży
- 50 ml mleka
- 0,5 szkl. cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 jajka
- 0,5 kostki masła
- 250 g białego sera
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 jajko
- 0,5 opakowania budyniu waniliowego
- 0,5 kostki masła
- 0,5 szkl. cukru
- 1 szkl. mąki
- cukier waniliowy
- szczypta proszku do pieczenia
Mąkę wsypać do miski,wkruszyć na środek drożdże, zasypać cukrem i zalać mlekiem.Odstawić na kilka minut, potem dodać jajka, sól i wymieszać. Następnie dodać stopione masło i zagnieść ciasto.Odstawić do wyrośnięcia.Rozwałkować ciasto na kształt prostokąta.Posmarować i zwinąć w roladę .Pokroić na kawałki.Ułożyć je na blaszce i drewnianą łyżką nacisnąć wzdłuż środka każdego odciętego kawałka, aby jego boki uniosły się do góry.Posypać kruszonką i odstawić do wyrośnięcia na około 15 minut. Piec w temperaturze 220 stopni przez około 10 -15 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.