Naleśniki( około 35 -38 sztuk na patelni o średnicy 15 cm)
- 1/4 szkl. wody
- 170 g zimnej margaryny Palma
- 225 g ciemnej czekolady drobno posiekanej
- 1,5 szkl.mąki
- 1/3 szkl. cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 ,5 szkl. mleka w temperaturze pokojowej
- 6 jajek
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 250 g serka waniliowego
- 400 ml śmietanki 30%
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 galaretka [ u mnie przezroczysta]
- 1/2 kostki margaryny Palma
- 5 łyżek cukru
- 3 płaskie łyżki kakao
- 2 łyżki gorącej wody
- 1 łyżka żelatyny
- 4 łyżki śmietany 18%
Mąkę wymieszać z cukrem i solą.Jajka zmiksować z mlekiem i wanilią i stopniowo dodawać do suchych składników, aż do całkowitego połączenia. Następnie wlać ostudzoną czekoladę Zmiksować, aż będzie całkowicie gładkie- ewentualnie można masę przelać przez drobne sitko, aby usunąć grudki. Następnie umieścić masę w lodowce na minimum 2 godziny albo i nawet na całą noc. Następnie smażyć cienkie naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni, aż brzegi lekko ściemnieją, środek będzie ścięty i pojawią się bąbelki.Następnie delikatnie przełożyć przy pomocy szpatułki na drugą stronę na kilka sekund.Całość powtórzyć z pozostałą częścią ciasta naleśnikowego. Usmażone naleśniki można zrobić dzień wcześniej i przechowywać w lodówce.
Galaretkę rozpuścić w 1,5 szkl.wody i wystudzić.Śmietanę ubić, dodać serek oraz ostudzoną galaretkę.Odsatwić do lodówki na kilka minut, następnie przekładać tą masą naleśniki.Odstawić do stężenia.Rozpuścić żelatynę w 2 łyżkach gorącej wody. Margarynę, cukier, kakao i podgrzewać na niewielkim ogniu. Dodać rozpuszczoną żelatynę i podgrzewać, mieszając do połączenia składników. Zdjąć z palnika i przestudzić,stopniowo dodawać śmietanę, mieszając trzepaczką.
Polać ciasto, dowolnie udekorować.
Podziwiam za pracowitość :) wygląda fantastycznie
OdpowiedzUsuń