Ruloniki z kapusty i makaronu

Dziś dla odmiany nie będzie słodko.Nie wiem jak to nazwać..Na jakiejś grupie na fb jakiś czas temu wpadł mi w oczy taki przepis...autorka nazwała to cannelloni z kapustą pekińską i szynką parmeńską. Miałam kilka płatów lazanii i cóż postanowiłam zrobić, nie miałam szynki parmeńskiej, a polędwicę łososiową i wyszło jak wyszło..no i zapomniałam dodać jajka.
  • kapusta pekińska
  • makaron lazania
  • kilka plastrów szynki parmeńskiej [ polędwicy łososiowej]
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz, wegeta
  • kilka łyżek śmietany
  • 1 jajko [ zapomniałam]
  • ser żółty
Płaty makaronu podgotować w osolonej wodzie.Z kapusty zdjąć tyle liści ile mamy płatów lazanii.
Liście kapusty lekko sparzyć w gorącej wodzie.
Resztę kapusty pokroić, przełożyć na patelnię, dodać masło i przyprawy i podsmażyć.Dodać śmietanę, ser żółty [ dałam 2 plastry] i jajko [ zapomniałam].Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Na sparzone liście kapusty [ liście posypać solą i pieprzem] położyć płat makaronu i szynki , zwinąć w rulonik i wyłożyć do naczynia żaroodpornego z podsmażoną kapustą.Posypać serem żółtym [ wedle uznania].Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni.

Komentarze