Imbirowy rosół z lanymi kluskami

Dawno chyba zupki tu nie było.Pyszny rosołek, z dodatkiem imbiru..i z kluseczkami lanymi przez lejek.
  • kilka skrzydełek
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 por
  • kawałek świeżego imbiru [około 2-3 cm]
  • sól, pieprz
  • listek, ziele
Marchewki obrać i pokroić w półplasterki.Seler, pietruszkę, imbir obrać i pokroić w kostkę,pora w półplasterki.Przełożyć warzywa do garnka, wlać wodę, dodać przyprawy ,skrzydełka i gotować do miękkości warzyw.
  • 4  łyżki mąki
  • 2 jajka
  • sól
    Jajka wbić do miseczki, dodać sól, mąkę i ucierać, aż na powierzchni ciasta ukażą się pęcherzyki powietrza.Wlewać przez lejek na gotującą się zupę bulion.Zamieszać i gotować jeszcze 2-3 minuty. 

    Komentarze

    1. Niedawno wpadłem na lepszy pomysl na robienie lanych klusek: ciasto do woreczka foliowego (oczywićie do kontaktów z żywnością) ale z tych z nieco grubszej folii(!) niewielki otworek w narożniku woreczka i dalej jak z dekoratorem cukierniczym, lekko wyciskając mozna nawet niewielkie makaroniki robić.

      OdpowiedzUsuń

    Publikowanie komentarza

    Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
    Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.