Drożdżówki z twarogiem i kremem czekoladowym

Pyszne drożdżówki..do zdjęcia udało mi się tylko "dorwać " 2 sztuki. Nadzienie tych bułeczek może być dowolne wedle własnego gustu.
  • 150 ml mleka
  • 40 g masła, roztopionego
  • 300 g mąki
  • 7 g drożdży suchych lub 14 g drożdży świeżych
  • 2 łyżki cukru (30 g)
  • 8 g cukru wanilinowego
  • 1 białko
  • dowolne nadzienie - u mnie masa twarogowa i krem czekoladowy
Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz.Ciasto wyrabiać,aż będzie miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto lekko odgazować. Ciasto rozwałkować, pociąć na prostokąty o wymiarach około 10 x 14 cm. Z jednej strony położyć nadzienie, a z drugiej naciąć ciasto radełkiem i zwinąć . Ułożyć na blaszce i pozostawić do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 220 stopni przez około 20 minut.Wystudzić, posypać cukrem pudrem.


Komentarze

  1. Pychotki, nie dziwi mnie, że dorwałaś tylko dwie sztuki :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.