Zupa jarzynowa z kluseczkami z dyni

Takie jakieś niezbyt udane zdjęcie..kiedyś gdzieś czytałam, że zupy są ciężkie do robienia zdjęć i to jest prawda...starasz się jak możesz, a tu i tak nie wychodzi tak jak trzeba..ale cóż, jest jak jest i przepis podam..Niby zwykła zupka jarzynowa, ale z dodatkiem kluseczek z dodatkiem dyni.
  • bulion 
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
  • 1 por 
  • 10 -20 dkg fasolki szparagowej
  • kawałek kalafiora
  • sól , pieprz
  • listek, ziele
  • domowa vegeta
  • śmietana
  • 10 dkg purre z dyni
  • około 3-4  łyżki mąki 
  • 1 jajko
Wszystkie warzywa pokroić w kostkę, przełożyć do bulionu.Dodać przyprawy i gotować prawie do miękkości ziemniaków.
Purre z dyni wymieszać z jajkiem i mąką i solą.[Ilość mąki wg uznania, zależy jakie chcemy mieć kluski ].Jak ziemniaki będą prawie miękkie wlewać masę dyniową na gotującą zupę, mieszając by powstały kluseczki i gotować kilka minut.Na koniec dodać śmietanę, koperek, doprawić w razie potrzeby.



Komentarze