Zupa fasolowa czarne oczko

    Zupa fasolowa...z fasolą czarne oczko.
    • około 1 szkl. fasoli czarne oczko
    • 2 marchewki
    • 1 pietruszka
    • kawałek pora
    • kilka ziemniaków
    • kawałek boczku surowego lub  kości wieprzowych
    • czosnek
    • majeranek
    • sól, pieprz
    • listek, ziele
    Fasolę zalać zimną wodą [ woda ma być około 4-5 cm ponad poziom fasoli], moczyć ok. 12 godzin. Następnie zlać wodę i wypłukać fasolę jeszcze kilka razy [ białej fasoli nie płuczemy,ale tą musimy wypłukać] , następnie fasolę ugotować, odcedzić.Do garnka z wodą dodać kości, pokrojoną marchewkę i pietruszkę, pora oraz obrane i  pokrojone w kostkę ziemniaki, odcedzoną fasolę oraz przyprawy.Dolać wody[ wedle uznania- czy ma być zupa gęsta  czy rzadsza].Gotować do miękkości ziemniaków. Doprawić do smaku solą, pieprzem, czosnkiem, majerankiem.


    Komentarze

    Prześlij komentarz

    Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
    Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.