- 500 g mąki
- 1 szkl.mleka
- 2 łyżki oleju
- 1 duże jajko
- przyprawa do pizzy i zapiekanek
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- dodatki: pieczarki, cebula
Mąkę wsypać do miski, na środku zrobić dołeczek i wkruszyć drożdże , posypać cukrem, nakryć i odstawić na kilka minut.Następnie dodać resztę składników, wyrobić gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia.Pieczarki i cebulę pokroić i usmażyć, doprawić solą i pieprzem.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na cienki placek, wyłożyć podsmażone i wystudzone pieczarki. Wszystko zwinąć w roladę. Pokroić w kilkucentymetrowe kawałki i układać na blaszce. Piec przez 10 minut w 230°C, a potem zmniejszyć temperaturę do 200-210°C i piec jeszcze kilka minut, aż ciasto będzie ładnie zrumienione.
Super przekąska! Idealna na imprezę ze znajomymi :)
OdpowiedzUsuńCudowny pomysł! Na Ciebie zawsze można liczyć :) Dzięki za dodanie przepisu do akcji :)
OdpowiedzUsuń