Bułeczki -sakiewki z pieczarkami w środku..w sumie nadzienie może być dowolne..Bardzo fajny pomysł na takie formowanie bułeczek, należy tylko pamiętać o wykałaczkach i usunąć je przed zjedzeniem,a najlepiej zrobić to zaraz po upieczeniu.
- 30 dkg mąki
- 1/2 szkl.mleka
- 1 jajko
- 50 g masła
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki cukru
- 20 g drożdży
- pieczarki
- cebula
- sól, pieprz
Z drożdży , mleka, cukru i 2-3 łyżek mąki zrobić zaczyn, odstawić do wyrośnięcia.Do mąki dodać wyrośnięty zaczyn i resztę składników.Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
Pieczarki i cebulę pokroić, podsmażyć razem na patelni, doprawić.
Ciasto po wyrośnięciu cienko rozwałkować.Wycinać kółka o średnicy około 10 cm.Na środek kółka nałożyć farsz i zlepić tak jak pierogi.Zlepione ciasto "zszyć " wykałaczką , wyjdzie taka niby falbaneczka.Ułożyć sakiewki na blaszce i posmarować roztrzepanym jajkiem.Piec około 25 min na złoty kolor.
świetnie wygladaja
OdpowiedzUsuńWitam.Wyglądają ślicznie,super pomysł.Pozdrawiam Ola.
OdpowiedzUsuńJaki piękny wzorek powstał. Oj masz Ty wprawę w takich wypiekach. Cudne!
OdpowiedzUsuń