Sakiewki z pieczarkami

Bułeczki -sakiewki z pieczarkami w środku..w sumie nadzienie może być dowolne..Bardzo fajny pomysł na takie formowanie bułeczek, należy tylko pamiętać o wykałaczkach i usunąć je przed zjedzeniem,a najlepiej zrobić to  zaraz po upieczeniu. 
  • 30 dkg mąki
  • 1/2 szkl.mleka
  • 1 jajko
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 20 g drożdży
farsz
  • pieczarki 
  • cebula
  • sól, pieprz
Z drożdży , mleka, cukru i 2-3 łyżek mąki zrobić zaczyn, odstawić do wyrośnięcia.Do mąki dodać wyrośnięty zaczyn i resztę składników.Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
Pieczarki i cebulę pokroić, podsmażyć razem na patelni, doprawić.
Ciasto po wyrośnięciu cienko rozwałkować.Wycinać kółka o średnicy około 10 cm.Na środek kółka nałożyć farsz i zlepić tak jak pierogi.Zlepione ciasto "zszyć " wykałaczką , wyjdzie taka niby falbaneczka.Ułożyć sakiewki  na blaszce i posmarować roztrzepanym jajkiem.Piec około 25 min na złoty kolor.


Pieczarkowy Tydzień 2018

Komentarze

  1. Witam.Wyglądają ślicznie,super pomysł.Pozdrawiam Ola.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaki piękny wzorek powstał. Oj masz Ty wprawę w takich wypiekach. Cudne!

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.