Rogale

Wspólne pieczenie Rogali i rogalików..na słodko, na wytrawnie, jak kto woli i lubi ..Ja wybrałam takie bez żadnych dodatków..można było je zjeść z wędlinką lub z dżemem..Pomysł na takie rogale podpatrzyłam tutaj.
  • 400 g mąki pszennej (dowolnej)
  • 20 g drożdży świeżych (lub 1 łyżeczka suszonych)
  • 2 łyżki oliwy 
  • 1 łyżka cukru 
  • 1,5 łyżeczki soli 
  • 250 ml wody 
Mąkę wymieszać z drożdżami i suchymi składnikami.Powoli wlewać wodę i oliwę. Zagnieść dosyć luźne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości ciasta.Następnie na oprószonym mąką blacie położyć ciasto,rozwałkować na kształt okręgu.Ostrym nożem pociąć na 6  -8 kawałków ciasta.Każdy kawałek zwijać zaczynając od dłuższego boku.Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.W miseczce wymieszać 4 łyżki wody z 1 łyżeczką cukru pudru i posmarować wyrośnięte rogale.
Rozgrzać piekarnik do 190 st C.Wstawić blachę, jednocześnie wsypując na dno piekarnika kostki lodu (można też spryskać wnętrze piekarnika wodą ze spryskiwacza - nie spryskujemy grzałki i żarówki).
Piec  około 20-30 minut.Po upieczeniu zostawić do całkowitego wystudzenia.


Komentarze