ciasto:
- 500 g mąki
- 50 g masła
- 15 g świeżych drożdży
- 1/2 szkl. cukru
- 1/2 szkl.letniego mleka
- 2 jajka
- 600- 700 g masy makowej
- 2 białka
kruszonka:
- 50 g mąki
- 25 g cukru
- 35 g masła
Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części.Każdą z tych 2 części podzielić jeszcze na 5. Każdą część rozwałkować na kształt prostokąta o długości pasującej do blaszki keksowej. Na każdą część rozwałkowanego ciasta nałożyć masę makową, zwijać roladki.Układać w 2 blaszkach keksówkach [ na spód 2 roladki, a na wierzch 3] . Odstawić na około 20- 30 minut do wyrośnięcia,następnie posmarować żółtkiem i posypać kruszonką. Piec około 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 240 stopni.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.