Drożdżowy makowiec

Kolejna drożdżówka z makiem.Z tej porcji wyjdą 2 takie makowce pieczone w keksówkach.
ciasto:
  • 500 g mąki 
  • 50 g masła
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1/2 szkl.letniego mleka
  • 2 jajka
nadzienie:
  • 600- 700 g masy makowej 
  • 2 białka 
kruszonka:
  • 50 g mąki
  • 25 g cukru
  • 35 g masła
Mąkę wymieszać z drożdżami , dodać cukier, mleko, sól, jajka i rozpuszczone i ostudzone masło.Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia.Białka ubić na sztywną pianę ,dodać masę makową, delikatnie wymieszać.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części.Każdą z tych 2 części podzielić jeszcze na 5. Każdą część rozwałkować na kształt prostokąta o długości pasującej do blaszki keksowej. Na każdą część rozwałkowanego ciasta nałożyć masę makową, zwijać roladki.Układać w 2 blaszkach keksówkach [ na spód 2 roladki, a na wierzch 3] . Odstawić  na około 20- 30 minut do wyrośnięcia,następnie posmarować żółtkiem i posypać kruszonką. Piec około 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 240 stopni. 

Komentarze