Drożdżówka z makiem [ inaczej]

Drożdżówka z makiem, ale w innym wydaniu..Po upieczeniu możemy odrywać po małym kawałeczku i zajadać ze smakiem.
  • 500 g mąki 
  • 50 g masła
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1/2 szkl.letniego mleka
  • 2 jajka
Mąkę wymieszać z drożdżami , dodać cukier, mleko, sól, jajka i rozpuszczone i ostudzone masło.Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
nadzienie:
  • 600- 700 g masy makowej 
  • 2 białka
  • opcjonalnie: 50 g ulubionych bakalii
 Białka ubić na sztywną pianę i dodać masę makową, delikatnie wymieszać.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować i wycinać szklaneczką kółka.Wycięte kółeczka posmarować masą makową.Złożyć na połowę i potem jeszcze raz na połowę złączając brzegi.Układać do foremki, odstawić do wyrośnięcia.Posmarować roztrzepanym żółtkiem i wstawić do piekarnika .Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.



Komentarze

  1. Wygląda świenie!
    Zapraszam do mnie
    http://maja-wierzbicka.blogspot.com/2018/03/212fit-michaki-chawowe.html

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.