- 100 g czekolady gorzkiej
- 50 g czekolady mlecznej
- 3 kopiaste łyżki wiórków kokosowych
- 2/3 szkl. mleka
- 3 płaskie łyżeczki mąki kukurydzianej
- 30 ml wódki
- 1 czubata łyżka cukru
- 2 paski białej czekolady
Czekoladę gorzką i mleczną roztopić w kąpieli wodnej. Foremki schłodzić. Pędzelkiem dokładnie wysmarować wnętrze foremek, wstawić do zamrażalnika. Po 15 minutach wyjąć foremki i nałożyć kolejną warstwę czekolady. Schłodzić. Mleko zagotować razem z wiórkami, cukrem i czekoladą białą. Chwilę gotować,aż masa stanie się lekko gęsta. W odrobinie mleka rozrobić mąkę kukurydzianą i dodać do masy kokosowej. Wystudzić i gdy masa będzie chłodna dolać wódkę i dokładnie wymieszać. Nadzieniem napełnić czekoladki zostawiając milimetr wolnego miejsca od góry. Ponownie roztopić czekoladę w kąpieli wodnej, wypełnić czekoladki i wyrównać wierzchnią warstwę.Odstawić do schłodzenia na około 30-40 minut w zamrażalniku. Wyjąć czekoladki z foremek i przechowywać w lodówce .
Źródło- klik.
Źródło- klik.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.