Ciastka jajka sadzone

Skoro dziś Prima Aprlis  i na dodatek Święta Wielkanocne to i jest psikuś nawiązujący troszkę do świąt...Ciasteczka ,które wyglądają jak jajka sadzone...Na pewno takie ciasteczko sprawi przyjemność i psikusa oczywiście.Pomysł na takie ciasteczka znalazłam  tutaj.Zapomniałam kupić moreli, tzn.moreli nigdzie nie znalazłam i miałam kupić brzoskwinie, ale zapomniałam..no i "żółtko " zrobiłam z tej samej polewy co "białko " dodając barwnik.
Składniki (na ok. 13-15 ciastek) [ u mnie wyszło mniej]
Kruche ciasto:

  • 170 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 całe jajko (M)
  • ½ łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1 kropla olejku migdałowego
  • Szczypta soli
Biała masa:
  • 200 g sera twarogowego 
  • 50g białej czekolady
  • 10g masła
  • 1 łyżka ajerkoniaku
  • 1 łyżka cukru
  • Ziarenka z ¼ laski wanilii
Dodatkowo: 


  • 1 mała puszka moreli w syropie [ u mnie brzoskwinie]
  • orzechy pistacjowe lub zielona drobna posypka
Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki.Zagnieść jednolite ciasto. Uformować w kulę i wstawić do lodówki na 15 minut, następnie rozwałkować na grubość ok. 2-3 mm. Wyciąć koła o średnicy 8 cm (powinno ich wyjść max. 15 sztuk, bo reszta ciasta potrzebna będzie do utworzenia rantów). Z pozostałego ciasta uformować kulki (tyle kulek ile kółek). Z każdej kulki utworzyć długi wałeczek. Każdy wałeczek ułożyć dookoła każdego koła, by utworzyło się koło z rantem. Uwaga: jeśli Wasze wałeczki są mocno oprószone mąką, to w takim wypadku brzegi kółek należy lekko przesmarować roztrzepanym jajkiem lub białkiem, żeby wałeczek się przykleił do kółka.
Gotowe kółka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180 C (grzanie góra-dół). Piec ok. 10-12 minut do  lekkiego zarumienienia.Upieczone ciastka wyjąć i całkowicie wystudzić.
Masa: do miseczki połamać czekoladę, dodać masło i ajerkoniak. Miskę ustawić na garnku z gotującą się wodą (miska nie może dotykać wody, a woda nie może mocno buzować!) i co jakiś czas mieszać, aż czekolada i masło się rozpuszczą i połączą się z ajerkoniakiem w jednolitą masę. Rozpuszczoną masę włożyć na ok. 15-30 minut do lodówki, aż się schłodzi i lekko zgęstnieje. Po tym czasie do osobnej miski przełożyć ser twarogowy. Dodać cukier i ziarenka wanilii. Dodawać po trochu ostudzonej masy czekoladowej i dokładnie wymieszać.
Morele odsączyć z syropu (będzie potrzebne tyle połówek ile ciastek).
Na każde ciastko nakładać kopiatą łyżeczkę masy i dokładnie rozsmarować do rantów. Na wierzch każdego ciastka układać polówki moreli. [Jeśli nie mamy moreli tak jak w moim przypadku -nakładamy na ciasteczka białą masę -zostawiając trochę i dodajemy barwnik żółty i nakładamy na środek białej masy].Posypać drobno posiekanymi orzechami pistacjowymi lub posypką do ciast w kolorze zielonym.





Komentarze