Przepis na ten chlebek wynalazła moja siostra..podesłała link, a ja zrobiłam.Małgoś dziękuję za przepis.[muszę w końcu kiedy upiec chlebek ten bez mąki, co też przepis mi podesłałaś ]
- 3 szkl.mąki
- 1 łyżeczka suchych drożdży
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka mielonego kminku lub sezamu , ziół itp [ u mnie sezam ]
- 1,5 kubka wody (jeśli zajdzie taka potrzeba, można dodać nieco więcej)
Wszystkie składniki przełożyć do miski i łyżką wymieszać.Masa powinna być raczej gęsta, więc nie wolno przesadzić z ilością wody.Przykryć ściereczką i odstawić na 8-10 godzin.Po tym czasie ciasto wyłożyć na deskę posypaną mąką i rozwałkować ciasto na kształt prostokąta o około 3-centymetrowej grubości. Odstawić na 15 minut .Następnie ciasto złożyć do środka – chwytając z lewej i prawej strony oraz z góry i z dołu. Odstawić ponownie ciasto , tym razem na 30 minut.Na koniec przełożyć uformowany bochenek do formy, którą da się przykryć [ u mnie naczynie żaroodporne]Piec przez 30 minut pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 220-230 stopni. Po tym czasie ostrożnie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze przez 15 minut.
Dziękuję za przepis, chlebek jest przepyszny! Udał mi się dopiero za drugim razem :)
OdpowiedzUsuń