- bulion
- kilka ziemniaków
- warzywa mrożone [ marchewka, groszek, fasolka]
- listek, ziele
- sól,pieprz
- 1,5 szkl. mąki
- około 100 ml wody
- szczypta soli
- 1 jajko
- 25 dkg mięsa mielonego
- 1 cebula
- 1 jajko
- sól, pieprz do smaku
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę , dodać do bulionu , dodać również marchewkę, groszek i fasolkę.W czasie, gdy warzywa się gotują zrobić pierożki. Z mąki , wody i jajka zagnieść ciasta, rozwałkować i nałożyć farsz mięsny [ mięso wymieszane i jajkiem, cebulką i przyprawami ].Zwinąć i pokroić na małe kawałki .Jak ziemniaki będą miękkie, wrzucać pokrojone roladki. Gotować jeszcze razem , aż roladki wypłyną na wierzch.
Fajny pomysł na te roladki i do wykorzystania, tylko tak się zastanawiam, czy one się nie rozwalą w czasie gotowania w zupie. Pozdrawiam Bożenko :)
OdpowiedzUsuńDanusiu, nie rozwalą się, ja gotowałam w zupie i było ok.Część ugotowałam osobno w innym garnuszku , a potem polałam zeszkloną cebulką .Pozdrawiam także.
Usuń