Zupa z kapustą pekińską, czerwoną soczewicą i pomidorami

Kiedyś dawno temu ugotowałam zupę z soczewicy i za bardzo nam nie smakowała..ale tym razem dzięki Monice podjęłam wyzwanie , miała być zupa a w niej soczewica, czosnek i imbir
.Tak więc zaczęłam działać..a, że miałam kawałek kapusty pekińskiej to dodałam też do zupki , puszkę pomidorów i efekt tak widać..Gdzieś w necie wyczytałam , że soczewicę soli się na koniec gotowania, bo jeśli posolimy od razu będzie twarda..Tak więc, ja soczewicę ugotowałam osobno, bo jednak mięsko , tzn ja akurat miałam ścinki od żeberek wolałam posolić od razu.A soczewica ugotowaną osobno dodałam po koniec do gotującej się zupki...ale wiadomo, każdy i tak robi wg siebie.No i taka zupka może być ze śmietaną lub bez śmietany, też wedle własnego gustu.
  • ścinki mięsa wieprzowego [od żeberek]
  • czosnek
  • 1-2 marchewki
  • kilka ziemniaków
  • kawałek imbiru
  • kawałek kapusty pekińskiej
  • puszka pomidorów
  • 10 dkg czerwonej soczewicy
  • 2-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 
  • sól,pieprz 
  • listek, ziele
  • domowa wegeta
  • lubczyk 
  Ścinki mięsa zalać wodą , dodać imbir oraz marchewkę startą na tarce oraz przyprawy i gotować.Soczewicę przepłukać wodą, przełożyć do drugiego garnka i gotować.W międzyczasie obrać i pokroić ziemniaki oraz posiekać kapustę .Do garnka z mięsem dodać ziemniaki i dalej gotować, jak będą prawie miękkie  dodać kapustę oraz pomidory z puszki , koncentrat , posiekany czosnek oraz ugotowaną soczewicę.Gotować , aż ziemniaki będą miękkie.Na koniec dodać śmietanę, koperek , w razie potrzeby doprawić.


Komentarze

  1. Ja robię taką ale bez koncentratu.

    www.natalia-i-jej-świat.pl

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.