Gofry

Dziś Międzynarodowy Dzień Gofra, tak więc są i gofry .Na blogu już jest kilka przepisów na gofry [klik]..Przepis na gofry znalazłam u Marzenki.Gofry można zjeść posypane cukrem pudrem, z bitą śmietaną lub dżemem.
- 2 jajka
- 1/3 szkl. cukru
- 1/3 szkl. oleju
- 350 ml wody
- 9 g proszku do pieczenia
- około 350-400 g mąki pszennej 
- cukier puder do posypania
Do miski wbić jajka, wsypać cukier  i zmiksować na puszystą masę. Następnie wlać olej, wodę, wsypać mąkę i  proszek do pieczenia i mąkę.Miksować, aż składniki się połączą. 
Rozgrzać gofrownicę,posmarować delikatnie olejem - najlepiej za pomocą pędzelka, nakładać łyżką porcję ciasta i piec gofry na rumiano. Po upieczeniu układać gofry na kratce, aby wystygły, posypać cukrem pudrem. 

Komentarze