Zupa pomidorowa z kapustą kiszoną i kluskami

Kolejna zupka..połączenie zupy pomidorowej z kapuśniakiem..Pomysł gdzieś z sieci ciut zmodyfikowany przeze mnie.Polecam, bo jest pyszna.
  • 15-20 dag kiszonej kapusty
  • 2-3 pętka białej kiełbasy
  • 1 puszka pomidorów krojonych 
  • 1-2  łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
  • domowa wegeta
  • listek, ziele
  • koperek
Składniki na kluseczki :
  • 1-2 jajko
  • 2-3  łyżki mąki, sól
  • ewentualnie łyżka wody
Kapustę drobno pokroić, przełożyć do garnka.Wlać wodę, przyprawy i gotować do miękkości kapusty, następnie dodać pomidory z puszki i koncentrat.W drugim garnku gotować gotować ziemniaki z białą kiełbasą.Jak kapusta będzie już miękka dodać do garnka z ziemniakami.Kiełbasę wyjąć i pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić ponownie do zupy.Przygotować lane kluski łącząc jajko z mąką, solą i ewentualnie wodą.Ciasto wlewać cienką strużką na gotującą zupę, mieszając by powstały drobne kluseczki.



Komentarze