Oponki jogurtowe


Oponki drożdżowe z dodatkiem jogurtu zamiast mleka.
  • 300 g mąki
  • 250g jogurtu naturalnego
  • 50g cukru pudru
  • 15g drożdży
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
  • 40 g masła
Pokruszone drożdże i 50 g jogurtu, 2 łyżki mąki wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.Do wyrośniętego rozczynu dodać resztę jogurtu, roztrzepane żółtka, ekstrakt z wanilii, cukier oraz szczyptę soli.Wszystko wymieszać i  wyrobić ciasto, stopniowo dodając roztopione i ostudzone masło.Zagniecione ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia.Następnie ciasto rozwałkować je na gruby placek ok. 1 cm. Szklanką wycinać krążki, a małym kieliszkiem w środku małe krążki. Wycięte oponki i pączuszki odłożyć do wyrośnięcia na około 20 minut. Smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu z obydwu stron na rumiany kolor. Wyjąć na ręcznik papierowy.Posypać cukrem pudrem.




Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.