- 300 g mąki
- 250g jogurtu naturalnego
- 50g cukru pudru
- 15g drożdży
- 2 żółtka
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
- 40 g masła
Pokruszone drożdże i 50 g jogurtu, 2 łyżki mąki wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.Do wyrośniętego rozczynu dodać resztę jogurtu, roztrzepane żółtka, ekstrakt z wanilii, cukier oraz szczyptę soli.Wszystko wymieszać i wyrobić ciasto, stopniowo dodając roztopione i ostudzone masło.Zagniecione ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia.Następnie ciasto rozwałkować je na gruby placek ok. 1 cm. Szklanką wycinać krążki, a małym kieliszkiem w środku małe krążki. Wycięte oponki i pączuszki odłożyć do wyrośnięcia na około 20 minut. Smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu z obydwu stron na rumiany kolor. Wyjąć na ręcznik papierowy.Posypać cukrem pudrem.
Bardzo fajnie wyglądają! :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńMuszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuń