- około 1 kg mięsa wieprzowego mielonego
- 1 jajko
- 1-2 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz
- majeranek
- przyprawa do mięsa wieprzowego Cykoria
- 1-2 łyżeczki płatków papryki czerwonej słodkiej Cykoria
Mięso wymieszać z jakiem i przyprawami.Uformować klops [ długość klopsa taka jak garnek wolnowaru].Papier do pieczenia zgnieść, namoczyć w wodzie i odcisnąć .Papier rozłożyć na blacie stołu, przełożyć mięso, zwinąć dość ściśle uważając, aby nie rozerwać papieru. Boki -końcówki papieru można związać np. sznureczkiem jak cukierek [ ja podłożyłam końcówki papieru pod spód i nie zawiązywałam].Gotowe mięsko przełożyć do garnka, nastawić na program low na całą noc.Rano wyjąć z wolnowaru , ostudzić.
mniam ;-)
OdpowiedzUsuńSuper wygląda. A jakiego wolnowaru Pani używa?
OdpowiedzUsuńDziękuję..Ja mam 3,5 lwolnowar Russell Hobbs.
UsuńMięsko do wolnowara, ale bez podlewania wodą, tak na sucho? Tylko w papierze do pieczenia?Czy to wystarczy?
OdpowiedzUsuńBez wody, nic nie podlewamy.Wkładamy tylko mięsko w papierze i to wystarczy.W połowie pieczenia można przewrócić na drugą stronę, ale to nie jest konieczne.
UsuńDzięki za podpowiedź
OdpowiedzUsuń