Sernik

Lubicie serniki ? bo ja tak, ten sernik jest pyszny, taki pulchniutki i puszysty...przepis znalazłam tutaj.Ja miałam akurat budynie o smaku krówki i mój sernik jest ciemniejszy ,ale to nie zmieniło jego smaku, no ale  wiadomo, każdy ma inne gusta.
Przepis na dużą blaszkę około 22x35cm
CIASTO

  • 3/4 kostki margaryny lub masła 
  • 4 żółtka [białka odłożyć do piany]
  • 2 płaskie  łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 szkl. mąki pszennej tortowej
  • 3 łyżki cukru
MASA SEROWA

  • 1 kg sera w wiaderku 
  • 3/4 szkl oliwy z oliwek
  • 3 budynie śmietankowe po 40 g bez cukru [ u mnie o smaku krówki]
  • 1,5  szkl mleka
  • 1 cukier waniliowy
  • 6 żółtek (białka odłożyć do piany)
PIANA
  • 10  białek (4 z ciasta, 6 z masy )
  • 1,5 szkl. cukru
Wszystkie składniki na ciasto zmiksować.Blaszkę wysmarować tłuszczem i wyłożyć ciasto. Ciasta nie wychodzi zbyt dużo, ale  wystarczy na blaszkę i podczas pieczenia podrośnie.
Żółtka utrzeć wraz z cukrem waniliowym , dodać ser, następnie budynie, oliwę i na końcu mleko, dokładnie zmiksować.
Białka ubić na sztywno z szczyptą soli, dodać 1,5 szkl cukru (można dać troszkę mniej) i dodać do masy serowej i dokładnie i delikatnie wymieszać.Wylać na ciasto. Masa serowa jest dość  luźna, ale taka ma być.
 Sernik piec około 45-55 minut w temp 180 stopni.
WAŻNE-SERNIK STYGNIE W PIEKARNIKU, NIE WYCIĄGAMY GO, BO OPADNIE. 






Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.