Lubicie serniki ? bo ja tak, ten sernik jest pyszny, taki pulchniutki i puszysty...przepis znalazłam tutaj.Ja miałam akurat budynie o smaku krówki i mój sernik jest ciemniejszy ,ale to nie zmieniło jego smaku, no ale wiadomo, każdy ma inne gusta.
Przepis na dużą blaszkę około 22x35cmCiasto
- 3/4 kostki margaryny lub masła
- 4 żółtka [białka odłożyć do piany]
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szkl. mąki pszennej tortowej
- 3 łyżki cukru
- 1 kg sera w wiaderku
- 3/4 szkl oliwy z oliwek
- 3 budynie śmietankowe po 40 g bez cukru [ u mnie o smaku krówki]
- 1,5 szkl mleka
- 1 cukier waniliowy
- 6 żółtek (białka odłożyć do piany)
- 10 białek (4 z ciasta, 6 z masy )
- 1,5 szkl. cukru
WAŻNE-SERNIK STYGNIE W PIEKARNIKU, NIE WYCIĄGAMY GO, BO OPADNIE.
Serniczek wygląda pysznie! :)
OdpowiedzUsuń