- kawałek kapusty
- 70 dag mielonego mięsa
- 1 cebula
- 1o dkg ryżu
- 2 jajka
- bułka tarta
- sól i pieprz , wegeta, majeranek
- koncentrat pomidorowego
- około 1 l bulionu lub wody
- wegeta
- susz warzywny
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka śmietany
Ryż ugotować.Kapustę i cebulę drobno posiekać.Do mięsa dodać kapustę,cebulę, ryż, jajka .Wymieszać,dodać bułki tartej tyle , aby można było formować kotlety, doprawić do smaku .Wymieszać i formować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na oleju.Przełożyć do naczynia żaroodpornego lub blaszki, zalać koncentratem wymieszanym z bulionem, dodać marchewkę i przyprawy .Piec w piekarniku około 1 godziny.Na koniec dodać śmietanę i mąkę, koperek.
Oszukane gołąbki wyglądają super, tak jak tradycyjne :) Trzeba wypróbować przepis!
OdpowiedzUsuń