Przejdź do głównej zawartości
Zupa jarzynowa z klopsikami
Dawno nie było przepisu na zupkę, ta co prawda była robiona jakiś czas temu..Pyszna zupka jarzynowa z dodatkiem pulpecików.
- bulion
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/4 selera
- 1 por
- 10 -20 dkg fasolki szparagowej
- sól , pieprz
- listek, ziele
- domowa vegeta
- 3 kopiaste łyżki kaszy manny + 1/2 szkl.zimnej wody
- 25 dkg mięsa mielonego
- 1 jajko
- 1 cebulka
- majeranek
Wszystkie warzywa pokroić w kostkę, przełożyć do bulionu.Dodać przyprawy i gotować prawie do miękkości ziemniaków.Mięso wymieszać z cebulką i jajkiem, solą, pieprzem i majerankiem. Formować nieduże kulki .Jak ziemniaki będą prawie miękkie do zupy wrzucić kulki mięsne i gotować 10-15 minut.Pod koniec kaszę rozprowadzamy w zimnej wodzie, wlewamy do zupy, zagotowujemy przez około 3 - 4 minuty, doprawiamy. Na talerzach posypujemy posiekaną zieleniną.
Zupa jest przepyszna. No i jak to jarzynowa, bardzo zdrowa. Ja ostatnio ugotowałem podobną na bulionie warzywnym Krakus. Wyszła nieziemsko dobra. Ogólnie nie używam gotowych bulionów, ale ten przekonał mnie smakiem i bardzo odbrym składem.
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł z tymi klopsikami, zupa jest wtedy bardziej treściwa. Ja jednak nie jestem fanką zupy jarzynowej, ale może do pomidorówki zrobię coś takiego.
OdpowiedzUsuńAle świetnie się prezentuję ta zupka :) Nic tylko się taką zajadać!
OdpowiedzUsuń