Przejdź do głównej zawartości
Sezon grzybowy trwa, więc muszą być i kotlety z grzybów..na blogu w sumie już są, ale te są ciut inne...zabrakło bułki tartej, a nie chciało się ani iść do sklepu, ani mielić czerstwej bułki, więc troszkę poszperałam w szafkach i znalazłam otręby orkiszowe..i w nich obtoczyłam przygotowane kotleciki i usmażyłam.
- 50 dag grzybów leśnych (podgrzybki, prawdziwki, opieńki)
- 1 cebula
- 1 jajko
- tarta bułka [ u mnie otręby orkiszowe]
- sól, pieprz
- domowa wegeta
Grzyby oczyścić, zalać zimną wodą lekko osoloną i ugotować.Następnie odcedzić, ostudzić.Zmielić je razem z cebulą przez maszynkę lub za pomocą malaksera .Dodać jajko ,przyprawy,trochę bułki tartej i wymieszać.Formować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć z obu stron na złoty kolor
Zwykle jedynymi grzybami jakie jadłem były kanie, ale gdy tylko uda się znaleźć jakieś to wypróbuję Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wyglądają te kotleciki, jutro serwuję taki obiadek.
OdpowiedzUsuń