Przejdź do głównej zawartości
Grzybki w zalewie octowej..u mnie to akurat podgrzybki , ale w taki sposób można zrobić z każdymi grzybami..Zalewa do grzybów -to już sprawdzona od dawna przez moją mamę, tym razem dodałam troszkę gorczycy.
- dowolne grzyby
- 4-5 szkl. wody
- 1 szkl. octu 10%
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka soli
- ziele angielskie Cykoria
- listki laurowe Cykoria
- gorczyca Cykoria
Grzyby oczyścić, umyć, zalać wodą i zagotować.Pogotować około 5 minut. Odcedzić, wlać nową wodę, posolić. Gotować (maślaki oko. 10 min, podgrzybki i borowiki około 30 min) wyjąć z wody odsączyć.Składniki na zalewę zagotować.Grzyby przełożyć do słoiczków, zalać gorącą zalewą tak, aby w każdym słoiczku był listek i ziele. Zakręcić, pasteryzować 20 minut. Słoiczki odwrócić do góry dnem i pozostawić tak do ostygnięcia.
oj marynowane grzyby to kultowy produkt <3
OdpowiedzUsuńMniam! Ten przepis przypomniał mi, że muszę w końcu się wybrać na grzyby :)
OdpowiedzUsuń