Drożdżówki z malinami i kruszonką

Sezon malinowy trwa , więc kolejny wpis z malinami..tym razem bułeczki drożdżowe ..zrobiłam je wg przepisu Pyzy , tylko wykonanie ciut inne..
CIASTO
  •  400 g mąki pszennej tortowej
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 85 g zwykłego cukru
  • 70 g masła
  • 30 g świeżych drożdży
  • 230 ml mleka
  • 1 średnie jajko
  • szczypta soli
NADZIENIE  
  • 250 g białego twarogu, półtłustego
  • 1 żółtko jajka 
  • 2 łyżki budyniu waniliowego w proszku
  • cukier do smaku
  • maliny
KRUSZONKA 
  • 50 g zwykłego cukru
  • 50 g mąki pszennej tortowej
  • 10 g mąki kukurydzianej
  • 50 g zimnego masła
  • szczypta soli
Mąkę przesiać do miski.Zrobić wgłębienie i wkruszyć drożdże, wlać mleko i dodać łyżeczkę cukru i wymieszać na rozczyn z małą ilością mąki. Odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Do wyrośniętego rozczynu dodać resztę cukru, masło, sól i zagnieść ciasto (aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza). Odstawić do wyrośnięcia.
Ciasto rozwałkować.Wykrawać dużą szklanką krążki i w tym samym krążku drugą szklanką nieco mniejszą[ podstawę bułek i większą obwódkę].Obwódkę  zawinąć w ósemkę i ułożyć na podstawie bułeczek.W środek włożyć masę twarogową , ułożyć kilka malinek.Bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i zostawić na około 15 minut.Posypać kruszonką. Piec w temperaturze  220 stopni  przez około 20 minut.





Komentarze