CIASTO
- 400 g mąki pszennej tortowej
- 50 g mąki kukurydzianej
- 85 g zwykłego cukru
- 70 g masła
- 30 g świeżych drożdży
- 230 ml mleka
- 1 średnie jajko
- szczypta soli
- 250 g białego twarogu, półtłustego
- 1 żółtko jajka
- 2 łyżki budyniu waniliowego w proszku
- cukier do smaku
- maliny
- 50 g zwykłego cukru
- 50 g mąki pszennej tortowej
- 10 g mąki kukurydzianej
- 50 g zimnego masła
- szczypta soli
Ciasto rozwałkować.Wykrawać dużą szklanką krążki i w tym samym krążku drugą szklanką nieco mniejszą[ podstawę bułek i większą obwódkę].Obwódkę zawinąć w ósemkę i ułożyć na podstawie bułeczek.W środek włożyć masę twarogową , ułożyć kilka malinek.Bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i zostawić na około 15 minut.Posypać kruszonką. Piec w temperaturze 220 stopni przez około 20 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.