- 20 g świeżych (lub 7 g suchych) drożdży
- 300 ml ciepłej wody
- 0,5 łyżki miodu
- około 30 dkg mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka soli
- rozmącone jajko lub mleko do posmarowania[ u mnie jajko]
Miód rozpuścić w wodzie, dodać drożdże i wymieszać . Do mąki dodać sól i rozmieszane drożdże. Składniki wyrobić energicznie ręką na gładką jednolitą masę (ok. 7 minut). Podzielić na kawałki i formować okrągłe bułeczki.Ułożyć na blachę,naciąć, posmarować jajkiem lub mlekiem i wstawić do zimnego piekarnika. Nastawić temperaturę na 200*C i piec bułki przez 20-25 minut na rumiany kolor. Upieczone ostudzić na kratce.
tortowa czyli 450 ?
OdpowiedzUsuńTak, zgadza się.
UsuńMuszę wypróbować bułeczki.
OdpowiedzUsuń